Menneskets reaktion på lyd

21.06.2019

En tråd om hvordan mennesker reagerer på lyd

Hvordan reagerer kroppen på lyd?

#40
21.06.2019

I siger, at vi undertrykker de lydindtryk vi får, så vi ikke bliver overloaded af indtryk, men at kroppen stadig reagerer på lyd. Men hvordan reagerer kroppen på de lyde vi ikke lægger mærke til? Er det på samme måde, som når vi bliver stressede af støj? Og er der nogle positive effekter ved ubevidst lydpåvirkning? 

lyde og bevidsthed

#58
25.07.2019

Alle kender fornemmelsen af, at et eller andet er galt, at noget er sket bag ens ryg. I mange tilfælde vil det være hørelsen, der tændt for opmærksomheden. Vi går ikke og er bevidste om alle dele af det omgivende lydmiljø, men vi reagerer straks på nye, uventede og truende lyde – eller den totale stilhed.

Andre gange er vi 100 procent bevidste om, hvad vi hørte. Det er simpelthen en god ide at være helt opmærksom på, hvor en brølende tiger står, når man flygte eller stikke af.

Selv de lyde, der er en konstant del af ens lydmiljø, kan påvirke os, selv om vi slet ikke bemærker dem. Det gælder fx maskin- og trafiklyde, som er til at leve med, men som bliver belastende, hvis vi bliver opmærksomme på dem. Uanset om vi bliver bevidste om lydene eller ej, kan de stresse os eller gøre os syge.

Omvendt har en del forsøg vist, at fx naturlyde eller musik kan virke beroligende og sænke stressreaktioner og endda hjælpe patienter med at komme sig, men hvor opmærksomme, de har været på det omgivende miljø, er nok svært at måle.  

Selv når vi sover, er hørelsen på dupperne. Det er den sans, der holder øre med omgivelserne, når øjnene lukkes. Det ville være dårligt for ens søvn, hvis den reagerede på enhver ændring af lydmiljøet, og hjernen må på en eller anden måde kunne sortere i indtrykkene og kun vække os, når det er bydende nødvendigt.

Midt i sidste århundrede blev der gjort en del forsøg med indlæring i søvne. Teorien var, at højtlæsning fra fx lærebøger fæstnede sig i hukommelsen – hørelsen var jo stadig aktiv – så man kunne stå op lidt klogere, end da man gik i seng. Men måske havde forsøgspersonerne ikke sovet rigtig. Grundige forskere, der målte hjerneaktiviteten og søvnens dybde, kan ikke finde nogen effekt.

Søvn og lyde

#73
06.09.2019

For mange år siden vågnede jeg en nat og var overbevist om, at der var noget galt.

Det viste sig, at der var ild i taget over min lejlighed. Vi kunne endnu ikke lugte røg - ikke før vi åbnede køkkendøren -  men ringede selvfølgelig til brandvæsnet og alle nåede ned.

Så en eller anden sans var vågen mens alle sov. Om det var hørelsen kan jeg faktisk ikke afgøre. 

 

 

Log ind for at kommentere. Læs mere om retningslinjer og forumregler